kerstvakantie

Schaatsen op de langste natuurijsbaan in Europa

Runn, Falun, Zweden - Gezellig hostel, hotel of bungalowpark - prachtige natuur - goedkoper dan u denkt - per auto, trein of vliegen - eenvoudig zelf te regelen - eind dec tot half maart

Schaatsen in de kerstvakantie?

Kun je in de Kerstvakantie al schaatsen?

 

Een goede en lastige vraag, het blijft immers natuurijs! Er zijn geen garanties, maar er valt wel iets over te zeggen:

 

Normaal gesproken kan er eind december geschaatst worden bij Falun. Als het niet op het meer Runn zelf is (een groot meer), dan wel op één van de vele kleinere meren in de buurt. Op Stora Vällan (5 km van Falun) zijn de schaatsers van de lokale schaatsclub (Dala Active Skaters) snel te vinden. Dit meer ligt als eerste dicht omdat het wat hoger ligt.

Eind december zijn er meestal nog geen de banen geveegd: de sneeuwval komt in de regel begin januari. Dat betekent wel dat je extra voorzichtig moet zijn: de meren in Zweden worden gevoed door een riviertje en kennen - voor Nederlanders - onverwachte zwakke plekken. Alle veiligheidswaarschuwingen zijn dus van kracht: nooit alleen schaatsen, veiligheidsuitrusting mee, etcetera.

 

Falun en Borlänge hebben nog geen officiële schaatsgidsen. Ben je in december in Falun en ben je niet zeker van het ijs, mail ons dan en we brengen je in contact met lokale schaatsers (meestal is er wel eentje die zin heeft om mee te gaan schaatsen!). Deze lokale schaatsers kennen het gebied goed, weten waar er geschaatst kan worden en vinden altijd een geschikt meertje.

Daarnaast zijn er sinds dit jaar verschillende ijs-alternatieven in de buurt.

 

Volg NatuurijsZweden op Facebook en op Twitter voor bijna dagelijkse updates van de de ijscondities.

 

En mocht het nu allemaal extreem tegenzitten (wat ijsdikte betreft):

Falun is geen straf om te zijn tijdens je vakantie ;-) Het is een gezellig stadje, er zijn verschillende musea (waaronder een oude kopermijn) en je kunt er prachtig wandelen in fraaie natuur. Daarnaast zijn er verschillende andere kleine stadjes in de buurt, en ook een dagje Stockholm is (bijvoorbeeld per trein) goed te doen. Lees verder . . .