Orsamora

Schaatsen op de langste natuurijsbaan in Europa

Runn, Falun, Zweden - Gezellig hostel, hotel of bungalowpark - prachtige natuur - goedkoper dan u denkt - per auto, trein of vliegen - eenvoudig zelf te regelen - eind dec tot half maart

Een dagje elders schaatsen is vanuit Falun goed te doen. Mora is 90 km van Falun en kent een kleine (3 km) geveegde baan in het centrum (klik HIER voor kaart) en iets buiten het centrum kun je opstappen voor de geveegde 30 km baan van het Orsa-meer (Orsasjön). (klik HIER voor kaart)

De autorit naar Mora is afwisselend. Uiteraard veel dennenbos, maar ook prachtige vergezichten op het grote meer van Mora. Klik op de kaart voor een uitvergroting.

 

Je kunt deze dagtrip ook met het openbaar vervoer doen, maar hou rekening met flink wat bustijd. Vanaf Falun Centrum ben je circa 2 uur onderweg tot de opstapplek in de wijk Kråkberg (de Noordzijde van Mora), met 1 overstap op het busstation van Mora.

In het weekeinde zul je vanaf het busstation in Mora een taxi moeten nemen voor de 4 km naar Kråkberg, want er zijn nauwelijks aansluitende bussen.

Klik voor een openbaar-vervoer-reisplanner (in het Engels).

Natuurlijk kun je ook een auto huren. Bij het benzinestation om de hoek is een vestiging van Hertz. Op dezelfde weg, maar dan 5 minuten naar rechts lopen kun je een auto huren bij OK/Q8. Tenslotte heeft Sixt twee vestigingen in Falun.

 

Schaatsen op Orsa

Orsasjön is veel meer een 'meer' dan Runn: uitgestrekt, weinig eilandjes.

Neem zweedse afklikschaatsen of schoenen mee, want er is géén koek-en-zopie. Aan de Noordzijde van het meer kun je bij de camping afstappen en een ruime km naar rechts het dorp inlopen. Daar vind je wel uitstekende koffie met gebak!