faq ijs

Schaatsen op de langste natuurijsbaan in Europa

Runn, Falun, Zweden - Gezellig hostel, hotel of bungalowpark - prachtige natuur - goedkoper dan u denkt - per auto, trein of vliegen - eenvoudig zelf te regelen - eind dec tot half maart

Afhankelijk van de omstandigheden: 7 kilometer minimaal, maximaal circa 50 km. Daarnaast hebben veel particulieren soms een klein stukje geveegd, zodat je naast de 50 km nog kunt ‘avonturieren’. Voor een ijswegenkaart, klik HIER.

 

Is de geveegde baan voldoende breed?

Zie het antwoord op de eerste vraag. Ja, heel breed.

 

Is er éénrichtingsverkeer op de baan?

Zeker niet. De baan is meer dan breed genoeg.

 

Wat is beter kluunschaatsen of noren?

Dat is niet zomaar te zeggen. Kluunschaatsen zijn comfortabeler voor je voeten, maar je benen moeten iets meer werken. Zie voor een uitgebreider antwoord HIER.

 

Kan ik met mijn noren terecht?

Ja. Het ijs is normaal gesproken van een dermate goede kwaliteit dat je zonder problemen met noren kunt rijden.

 

Kun je ook buiten de baan schaatsen?

Soms kun je buiten de banen rijden: als het flink heeft gedooid (een korte periode meestal eind januari, en incidenteel in maart), kan alle sneeuw zijn weggedooid. Let op: het ijs is wel voldoende dik, maar kan op – voor ons – vreemde plekken gaan kruien. Schaats buiten de banen uitsluitend samen met een lokale schaatser die de situatie kent.

Voor een overzicht van te nemen veiligheidsmaatregelen, klik HIER

 

Wanneer valt er sneeuw?

Normaal gesproken valt de eerste sneeuw begin januari. Meer informatie over de verschillende perioden en het weer, zie HIER.

 

Kan ik kluunschaatsen / Zweedse schaatsen huren?

Ja kluunschaatsen zijn te huur bij de Framby Udde en bij de Roxnass (het schiereiland aan het einde van de buitenwijk van Falun). Zie voor meer informatie HIER.

 

De eerste schaatsers, december 2013 - foto: C. Andersson