faq veiligheid

Schaatsen op de langste natuurijsbaan in Europa

Runn, Falun, Zweden - Gezellig hostel, hotel of bungalowpark - prachtige natuur - goedkoper dan u denkt - per auto, trein of vliegen - eenvoudig zelf te regelen - eind dec tot half maart

Neen, dat is niet te adviseren. Weliswaar is het niet mogelijk om te verdwalen (gewoon de baan volgen), maar het meer is extreem rustig, en er zijn weinig woningen langs de oever. Indien u ongelukkig valt, kan het enkele uren duren voordat iemand u vindt. Met de Zweedse wintertemperaturen loopt u grote kans op onderkoeling. Lees meer over veiligheid op het ijs HIER

 

Kun je verdwalen op Runn?

Neen, dat kan eigenlijk niet of nauwelijks. Maar de afstanden zijn groot, dus het kan wel betekenen dat als u de verkeerde kant op rijdt, het een tijd kan duren voordat u weer terug bent. Lees meer over veiligheid op het ijs HIER.

 

Is een priem verplicht?

Ja. Zweden zijn gewend om op niet-geveegd ijs te schaatsen. Daarbij nemen ze alle maatregelen voor hun veiligheid, waaronder een priem. Regelmatig wordt de schooljeugd getraind in het uit een wak te klimmen (waarbij de scholieren daadwerkelijk het ijswater in springen). Lees meer over veiligheid op het ijs HIER.

 

Waarom rijden veel Zweden met stokken?

Zweden zijn gewend om op niet-geveegd ijs te schaatsen. Daarbij nemen ze alle maatregelen voor hun veiligheid, waaronder een lange stok om te kijken of een ijsschots vast zit, of er sprake is van over-ijs en of het ijs dik genoeg is.

Daarnaast wordt de stok gebruikt bij de Zweedse slag: met de schaatsen een langlauf-beweging en met stokken een extra afzet.priem. Lees meer over veiligheid op het ijs HIER.

 

Waarom rijden veel Zweden met een rugzak?

Zweden zijn gewend om op niet-geveegd ijs te schaatsen. In de rugzak zit een set droge kleding in een water- en luchtdichte zak. De zak dient daarbij tevens als drijvend object, hetgeen de kans van onder het ijs schieten vermindert (en bij verkleumde en niet goed werkende spieren, houdt het de drenkeling boven water). Lees meer over veiligheid op het ijs HIER.

 

Welke veiligheidsmaatregelen moet ik nemen?

Lees meer over veiligheid op het ijs HIER.