faq data tijden

Schaatsen op de langste natuurijsbaan in Europa

Runn, Falun, Zweden - Gezellig hostel, hotel of bungalowpark - prachtige natuur - goedkoper dan u denkt - per auto, trein of vliegen - eenvoudig zelf te regelen - eind dec tot half maart

Vragen over de data / beste tijd om te gaan

Wat zijn de data om rekening mee te houden?

Kijk voor een overzicht van de belangrijkste data HIER.

 

Wat is de beste tijd om te gaan?

Dat is sterk afhankelijk van ieders persoonlijke situatie en wensen. Kijk voor een overzicht van de periodes HIER

 

Ligt er voldoende ijs in de Kerstvakantie?

Het is en blijft natuurijs, Garanties zijn niet te geven. Meestal ligt er voldoende ijs op de kleinere meren rond Falun. Runn volgt een weekje later. Meer, zie HIER.

 

Ligt er in maart nog ijs?

Het is en blijft natuurijs, Garanties zijn niet te geven. Maar begin maart is er altijd nog wel ijs. In de meeste jaren kun je tot eind maart schaatsen. Zie het overzicht van de ijsperiodes HIER.

 

Is het druk op het ijs tijdens de Runn Winter Week?

Neen. De drukte op het ijs is zelfs in de weekeinden van de RWW nog zeer gering. Het valt totaal niet te vergelijken met de drukte van een Nederlandse toertocht.

Buiten de weekeinden, en buiten de RWW is het daarentegen ronduit stil op het ijs. Je zult op een hele dag een paar keer wat mensen tegenkomen.

 

Wanneer hebben de Zweden vakantie?

Kijk voor een overzicht van de belangrijkste data HIER.

 

Wanneer valt er sneeuw?

Dat varieert. Maar normaal gesproken begint de sneeuw begin januari te vallen. Eind januari is er vaak nog een dooiperiode waarbij alle sneeuw wegdooit. Daarna kan eht af en toe sneeuwen. Zie ook de volgende vraag. Meer info over het weer in de verschillende periodes, zie HIER.

 

Wordt er het gehele seizoen door geveegd?

Ja, de ijsmeesters van Falun zijn zeer actief. Zodra het ophoudt met sneeuwen rijden ze uit. Soms beginnen ze al te schuiven terwijl het nog sneeuwt. De banen worden breed geveegd.

De prioriteit bij het vegen van de banen is Blauw, Rood, Groen en Geel. Zie de ijskaart HIER.

 

Wanneer is de ijskwaliteit het beste?

Vers ijs (einde december, begin januari) is het mooist. Maar na een dooiperiode (eind januari) of een nachtje dooi (maart) kan het ijs er weer helemaal fris bijliggen.

NatuurijsZweden is geen boekingskantoor of reisagent.

Alle zorg is besteed aan de juistheid van de gegevens, maar wij zijn niet aansprakelijk voor fouten op de site.

U kunt uitsluitend rechtstreeks boeken bij de aanbieders van vluchten, trein, autoverhuur en overnachtingen.

Foto's: Christian Andersson, CG. Höij, B. Larsson, C. van Dartel, T. van Engelen, S. Grosse, F. Lundin, I. Dupont, G. Jonsson, Maandagochtendgroep Jaap Eden, K. Andersson, J. Haen, A. Fennema - Drone-video's: Y.Hansen / R. Nilsson