7 redenen voor Runn

7 redenen voor Runn


Niks gaat er boven schaatsen op natuurijs in Nederland.

Maar dat is er niet altijd (voldoende). Reden voor steeds meer mensen om uit te wijken naar een buitenlandse schaatsbestemming: de Weissensee in Oostenrijk, Runn, Orsa of Östersund in Zweden en andere lokaties zoals meren in Finland en China.

Voor sommigen heerlijk wintersporten zonder de drukte van het skieen. En voor anderen: lekker in de buitenlucht een stukje toeren.


Wat maakt het meer Runn bij Falun tot zo’n unieke lokatie?

Als je het de (Nederlandse) bezoekers vraagt komen dezelfde pluspunten steeds terug:


De natuur

Weliswaar zijn er geen imposante bergen rondom het meer, maar het meer heeft heel veel eilandjes en uithoeken, waardoor je zeer afwisselend schaatst, terwijl het tevens heel wijds is.


De rust

Er zijn geen grote wegen of vliegvelden in de buurt. Er zijn geen hordes toeristen, en de Zweden zelf gaan vooral langlaufen.

Op het ijs is het echt heel rustig. Zelfs tijdens de Runn Winter Week, zelfs tijdens een stralend weekeinde, zelfs bij de grote toertochten: een paar minuten schaatsen en het meer is weer bijna verlaten.

Buiten deze momenten heb je het ijs grotendeels voor jezelf: een enkele ijsvisser, een groepje andere schaatsers, een enkele vader of moeder met kinderwagen, meer kom je niet tegen.


Het ijs

Nergens wordt er zo veel en zo vaak het ijs geveegd als op Runn. Zelfs de ijsmeesters van andere Zweedse schaatslokaties geven toe dat Runn-Is, de ijsvereniging van Falun, het beste werk aflevert. Door de breedte van de geveegde banen zijn er weinig scheuren. Door de lengte van de baan (tot 50 km) rijdt je niet hetzelfde rondje vele malen. Daarnaast zorgen de vele kleinere zijtakjes (door particulieren geveegd) ervoor dat je ook lekker een tijd kunt avonturieren.


Het gemak

Geen ingewikkeld gedoe: Een gezellig en toch rustig hostel op 300 meter van de centrale opstapplek. Na het ontbijt een paar minuutjes lopen en je schaatst weg. Ook geschikt voor grotere groepen.

Of met de familie in een bungalow. Midden in het bos. Het ijs ligt letterlijk aan je voeten: 50 meter lopen en je kunt je schaatsen onderbinden. En echt luxe: verschillende airbnb's in een buitenwijk van het stadje, op een paar honderd meter van het ijs.


De bereikbaarheid

Het lijkt zo ver weg, Zweden. Maar het is juist zo goed bereikbaar. Vooral de korte vlucht en de aansluitende intercitytrein zijn populair.

Maar steeds meer schaatsers pakken de auto. (En met een nachtboot naar Gothenborg zijn het niet zo veel kilometers).


Een dagje wat anders

Een dag de enkels en de rug rust geven. Falun is een gezellig stadje met musea, winkels, goede koffieplekken (Zweden zijn nog grotere koffieliefhebbers dan Nederlanders). In het nabijgelegen Borlänge staat het toekomst-museum: een speciale aanrader voor kinderen.

Wat luier? In Borlänge tevens een wellness-center met daarnaast  een tropisch zwemparadijs.


Wintersporten

Zweden zijn buitenmensen, en dat merk je aan de voorzieningen. Direct bij Falun een kleine skihelling, tussen Borlänge en Falun in, een flink aantal pistes. Een skischans in Falun zelf en overal langlauf-loipes en prachtige wandelpaden. Als je het STF hostel uitloopt zit je binnen een paar minuten in een prachtig afwisselend bos. Met wat sneeuw echt een winterwonderland.