Zweden: een schaatsparadijs

Schaatsen in Zweden

Zweden: een waar schaatsparadijsSchaatsen in Zweden betekent schaatsen in een muisstille, weidse natuur. Grote meren en zee-armen omzoomd door besneeuwde boomtoppen op zachtglooiende heuvels.

Schaatsen met een gids op diepzwart kersvers ijs. Of zelf rondtoeren op een lange geveegde baan op 100% veilig ijs.


Op vele plekken in Zweden houden vrijwilligers (particulieren en ijsverenigingen) het ijs sneeuwvrij. Soms een baan van 5 km, soms een baan van bijna 50 km.

Wat alle plekken gemeen hebben: de rust en de natuur. Verwacht geen grote groepen schaatsers of toertochten met duizende deelnemers. Verwacht wél zo nu en dan een tegemoet komend 'Hej' en daarna weer het weidse uitzicht over het witte meer.

Op deze website vindt u alle informatie om zelf uw ideale schaatsvakantie samen te stellen. Extra aandacht is er voor:


Het meer Runn bij Falun (200 km NW van Stockholm).Nergens is het ijs zo goed verzorgd, de accomodatie zo dicht bij het ijs, en de bestemming zo goed bereikbaar als bij deze langste natuurijsbaan van Europa.


Sigtuna (50 km NW van Stockholm).Een klein stadje, dicht bij Stockholm. Een iets korter seizoen (dichter bij zee, lager gelegen), maar goed te combineren met een dagje Stockholm, en vlak bij het vliegveld. Goed geveegde banen.


Er zijn weinig georganiseerde schaatsreizen naar Zweden. U vindt op deze website alle informatie om zélf een schaatsreis samen te stellen.

Extra gemakkelijk: klik op de link '8 schaatsreis-voorbeelden' hieronder en u vindt enkele voorbeelden van zeer aantrekkelijke zelf-doe schaatsreizen/-vakanties inclusief een snelle check-list voor zo'n reis.


Als u liever het geregel aan een ander overlaat:

  • Voor de toertochten in Lulea worden speciale schaatsreizen georganiseerd.
    Meer info.
  • Schaatsen met een gids kan volledig verzorgd vanaf Stockholm met StockholmAdventures. U hoeft alleen uw vlucht naar Stockholm te regelen.
    Meer info.
  • The Green Trails biedt 1-3 daagse tochten met een gids vanuit Stockholm aan.
  • Schaatsschool InBalans organiseert elk jaar een schaatsreis naar Orsa (1 week, busreis). Meer info.
  • Als deelnemer aan Skate4Air wordt alles voor u geregeld voor een onvergetelijke toer/prestatietocht op het zee-ijs van Luleå. Meer info.

Na twee matige (Corona)-jaren komen de voorbereidingen in Zweden voor de komende winter met enige vertraging op gang. NatuurijsZweden beschikt nog niet over alle informatie.


Hou de pagina Actueel in de gaten en abonneer u op de nieuwsbrief.

Zodra er meer bekend is, zal dit op deze website, op Facebook en in de nieuwsbrief worden gepubliceerd.

schaatsen in zweden