Veiligheid

Veiligheid

Veilig schaatsen


Veiligheid op het ijs is in Zweden niet centraal geregeld door de schaatsbond (zoals de KNSB de Nederlandse toertochten bewaakt).

Het vriest in Zweden vaker en harder, maar er zitten, ook later in het seizoen, altijd onbetrouwbare plekken in het ijs.

Op de geveegde baan is het in het algemeen veilig. Als er geen baan geveegd is, zijn er drie regels waar je je absoluut aan moet houden:


Schaats nooit alleen. Zelfs als alleen maar je enkel verzwikt: er zijn weinig boerderijen/woningen langs het ijs, je mobiel heeft niet altijd bereik (of is te koud of nat geworden). Voordat je het weet ben je onderkoeld.


Neem de juiste spullen mee. Een stevig touw om een ander uit een wak te trekken. Ijspriemen om zelf uit een wak te klimmen. Een stok met stalen punt om het ijs te testen. Een waterdichte zak met droge kleding (geen boerderijen!). En een mobiele telefoon in een waterdicht omhulsel.


Weet wat je doet. Kijk of er een kaart is waar de gevaarlijke plekken op staan. Vraag de avond tevoren rond wie er al heeft geschaatst. Kijk op het ijs of anderen je voor zijn geweest; volg de sporen. Sluit je aan bij een schaatser die lokaal bekend is (ook al spreekt ie alleen Zweeds ;-)


Oefen een keertje met het werpen van het touw. Ga eens op het ijs op je buik liggen en kijk hoe je vooruit kunt komen met de priemen.


Rijd je in een wak: draai een halve slag rond en ga het ijs op, terug waar je net vandaan kwam. Dat ijs was sterk genoeg om je (tot het wak) te kunnen dragen.


Raak je onverhoopt onder het ijs bedenk dan: Sneeuw op het ijs - zwem naar de lichte plek (sneeuw vormt een donkere deken). Geen sneeuw op het ijs - zwem naar de donkere plek.


Als je het niet vertrouwt: niet doen!

(Door het ijs zakken is niet alleen koud, het is bovenal helemaal niet stoer.)
Schaats NOOIT alleen


Zorg voor een goede uitrusting


Vertrouw je het niet? Doe het niet!