Runn-is

IJsvereniging Runn-Is

IJsvereniging Runn-Is

 

Runn-is ijsorganisatie bestaat louter uit vrijwilligers, mensen die weer en wind trotseren om de banen te vegen.

Ooit begon het met één man die voor zijn vrouw een doorsteekroute over het ijs maakte, zodat zij niet kilometers om moest fietsen om naar haar werk te komen. Toen hij de volgende dag ontdekte dat er ook andere mensen op zijn baan aan het schaatsen waren, vroeg hij zijn vrienden om mee te helpen.

De eerste jaren werd er een baantje van een paar kilometer geveegd, maar doordat er meer en meer mensen kwamen schaatsen, werd er meer en meer geveegd.

Dankzij de steun van de gemeentes Falun en Borlänge, de steun van het lokale bedrijfsleven en een kleine afdracht bij elke inschrijving voor een toertocht, wordt het machinepark onderhouden. Er staan minstens 4 quads en 3 traktoren klaar, ieder uitgerust met ploeg en borstel, om het Runn meer om te toveren tot schaatsparadijs.


Door de jaren heen is er veel ervaring opgedaan. Als geen ander weten de vrijwilligers van Runn-is wat te doen bij extreme weersomstandigheden. Het onmogelijke wordt elk jaar opnieuw toch mogelijk gemaakt. Zo kon er enkele winters geleden geschaatst worden terwijl het weken aan een stuk boven de 0 graden was en kon er zelfs geschaatst worden toen er door een sneeuwstorm geen vliegtuigen en treinen meer gingen en de schaatsbanen binnen een paar uur van de kaart verdwenen (om even later toch weer tevoorschijn te komen).


Zodra het ijs het toelaat (10cm dikte) gaan de vegers er opuit om de banen uit te zetten. Daarbij beginnen ze met een baan van 5km en een baan van rond de 9km. Vervolgens wordt het netwerk van banen uitgebreid tot een  totale lengte van zo'n 50 kilometer. Men begint de banen altijd zo breed mogelijk te vegen. Dat wil zeggen rond de 15 meter breed. Zo voorkomen ze dat de baan bij hevige sneeuwval in zijn geheel verdwijnt en blijft er uiteindelijk een breedte over tussen de 15 en 7 meter.

Daarmee heeft het Runn meer de grootste oppervlakte aan geveegd ijs van de hele wereld.


En dat allemaal om te zorgen dat een Zweedse dame wat minder ver hoefde te fietsen!


NB: door subsidieperikelen en door de stijgende leeftijd van de vrijwilligers is de mate van vegen dit seizoen minder zeker. Raadpleeg de pagina Actueel.