Vliegen (en trein)

Vliegen (en trein)

Vliegen (en trein)Schiphol

Vanaf Schiphol kun je vliegen met KLM (vanaf €100), SAS (vanaf €100) of Norwegian (vanaf €110).


Let op: schaatsen mogen niet mee in de handbagage, en moeten dus ingechecked worden als ruimbagage.

Bij KLM betekent dat €50 extra. Bij Norwegian plus €24. Bij SAS is ruimbagage (in het "GO"-tarief vanaf €100,-) inbegrepen.

KLM biedt een flex-uitbreiding aan. Hiermee mag je van vluchtdatum wijzigen. Prettig idee voor als er nog een elfsteden komt ;-)


Vanaf Schiphol is er veel keuze in vertrek- en aankomsttijden. Daardoor kan dit iets gunstiger zijn dan vliegen vanaf Weze.

Vanaf Weze (Bij Dusseldorf) vlieg je vanaf circa €25,-met Ryanair. (als je je schaatsen met iemands anders ruimbagage meegeeft, inclusief ruimbagage is het circa €100). Let op: als je vanaf Weze vliegt kom je niet aan op vliegveld Stockholm Arlanda, maar het veel zuidelijker gelegen vliegveld Skavsta. Verder reizen met OV is vanaf hier minder eenvoudig.


Vanaf Eindhoven kun je met Transavia naar Stockholm Arlanda vliegen.


Trein

Vanaf Schiphol kom je aan op Stockholm - Arlanda (STO). Dit ligt 70 km ten noorden van Stockholm. Je bent dan al een eind op weg richting Falun. Op het vliegveld kun je in een directe intercity naar Falun stappen.

De reis duurt circa tweeeneenhalf uur. Meestal is er restauratie aan boord. Een retour kost vanaf circa € 40. De goedkope tickets zijn vanaf 90 dagen van te voren beschikbaar en zijn soms snel uitverkocht. Klik hier voor alle informatie over de Zweedse treinen. (nb: treinkaartjes kun je vooraf thuis afdrukken). Het is het voordeligste om je treintickets vooraf online te kopen: vanaf circa 90 dagen van te voren komen de goedkopere treintickets beschikbaar.

Ga je naar het STF hostel Vandrarhem, dan zul je vanaf het centrum van Falun nog met een bus moeten. Koop in dat geval geen treinkaartje naar Falun Centrum, maar naar Falun Stadszon. Het kaartje met het laatste stukje bus is dan inbegrepen. Iets goedkoper, en het scheelt je gedoe met een los kaartje kopen.

(NB: als je Stadzon opgeeft in de reisplanner, lijkt het alsof je reis een stuk langer duurt. Dat is schijn, want de geldigheidsduur van het stadszone-kaartje – 2 uur – wordt als reistijd gezien. In werkelijkheid gaat bus 11, die je moet nemen naar het hostel, elk kwartier en doet er 10 minuten over.)

In Falun loop je van het treinstation 200 meter naar het busstation waar je op bus 11 stapt. Kijk verder op de bladzijde OV in Falun.


Het kan zo uitpakken dat een overstap in Borlänge (met de IC naar Borlänge, verder met de bus) sneller is. Klik hier voor overstappen in Borlänge.


Vliegveld Arlanda

Neem voldoende speling voor de overstap vliegen - trein. Het vliegveld Arlanda is redelijk groot en je moet een eindje lopen voor je bij het treinstation onder de centrale hal bent.

Let op: je moet NIET naar het perron voor de treinen naar Stockholm (tenzij je eerst naar Stockholm gaat natuurlijk ;-)

Klik hieronder op de Arlanda-button voor een vliegveld-wegwijzer.