Meer over Sigtuna

Sigtuna

Sigtuna


Sigtuna en Sigtunarännet

Halverwege Uppsala en Stockholm, op de route van de – helaas niet meer bestaande – Vikingarännet, ligt de schaatsers-hotspot Sigtuna.


Historisch stadje

Sigtuna is één van de oudste stadjes van Zweden. Het is een klein stadje (minder dan 10.000 inwoners), toeristisch (het wordt wel het Marken van Zweden genoemd), dicht bij het centrum van Stockholm (drie kwartier per auto), en vlak bij het vliegveld Stockholm/Arlanda (20 minuten met de auto, 30 minuten per bus die elk uur gaat).


Het ijs

Voor schaatsers is het mooiste aan Sigtuna dat er elk jaar bij sneeuwval een aantal banen door de gemeente geveegd wordt. Een tocht van 30-40 kilometer is daarmee mogelijk.

Sigtuna ligt midden in een zeer waterrijk gebied. De sneeuw valt – zo vlak bij Stockholm – meestal later dan elders in Zweden. Dat wil zeggen dat je meer kans hebt op onbesneeuwd ijs.

(Als er geen baan geveegd is: uitsluitend schaatsen samen met een gids of met locals die het ijs en de omstandigheden goed kennen!)


Accommodatie en koek-en-zopie

Sigtuna heeft verschillende AirBnB’s, hotels en een STF hostel. Een bungalowpark is echter alleen op 25 km afstand (richting Stockholm).

De schaatsopstapplek is midden in het stadje (het stadspark).

Als de grote baan op Malaren (nog) niet geveegd is, kun je bijna altijd terecht op het kleinere (en ondiepere) meer Garnsviken. Loop een paar honderd meter naar het noorden en je kunt opstappen bij de lokale waterski-club.

Aan het ijs is er geen koek-en-zopie (op sommige weekeind-dagen gaat Våfflan Hamnkrog och Bar open), maar aan en rond de Stora Gatan (200 meter vanaf het ijs) vind je veel cafés, konditori en bakkers.


10% korting Hotel Kristina

Voor de lezers van deze website heeft NatuurijsZweden een goede aanbieding weten te regelen bij het zeer gunstig gelegen hotel Kristina (600 meter van de schaatsopstapplek).

Gebruik bij het reserveren/boeken de code NLFW03 en u krijgt 10% korting.


De rännet

Elk jaar organiseert de locale schaatsclub de Sigtunarännet: “Een schaatstoertocht op het Mälarenmeer met start en finish in Sigtuna. De toertocht vindt plaats op goed onderhouden natuurijs. Grote gedeelten van de baan worden gedurende de gehele winter geveegd, maar de afstand kan altijd verschillen vanwege de weersomstandigheden. Sigtunarännet kent vier verschillende onderdelen: De Volledige Afstand (50 km), de Halve Afstand (25 km) de Ice Cross Challenge (4km) en het onderdeel Schatzoeken (ca. 2 km). Het is voornamelijk een toertocht voor liefhebbers maar er is ook een wedstrijdklasse onder auspicien van de Zweedse Schaatsbond.”

Zie ook: Sigtunarännet


NB: op dit moment (eind oktober) is nog niet bekend of en wanneer de komende Sigtunarännet plaatsvindt. Hou de pagina Actueel in de gaten.