schaatsen

Schaatsen maar

Eindeloos schaatsplezier


Het ijs in Zweden is bijna altijd knetterhard. Zélfs als het een dagje dooit.

maar het blijft natuurijs: geen twee dagen hetzelfde.


(Zweedse) kluun-schaatsen of noren?

Een veel gestelde vraag is of je op het natuurijs van Zweden beter met kluun-(of klik-)schaatsen of beter met noren kunt schaatsen. Onder normale ijs-omstandigheden is het vooral een individuele smaakkwestie: kluun-schaatsen zijn in het algemeen wat rustiger voor de enkels; noren belasten in het algemeen de dijen wat minder.


Koek-en-zopie

Omdat het zo rustig is op het ijs, is de koek-en-zopie minder ontwikkeld dan in Nederland. Sinds afgelopen winter is er door-de-week één koek-en-zopieplek te vinden  en in het weekeinde twéé. Tijdens de Runn Winter Week is er meestal wat particulier initiatief en kun je je op meer plekken langs het ijs verwarmen aan een vuurtje onder het genot van warm bessensap en een broodje worst.


Huren

Als je een keer Zweedse kluun-schaatsen wilt uitproberen, kun je ze ter plekke (aan het ijs) huren.


Runn-Is

Je komt ze overal tegen zodra het sneeuwt: de vrijwilligers van Runn-Is. Zij onderhouden de banen van Runn dagelijks. Niet alleen hebben ze zwaar materieel ter beschikking, ze hebben weergaloze kennis van het weer, het ijs en de eigenaardigheden van het (stuw-)meer Runn.


Dala Active Skaters

De schaatsclub van Börlange en Falun met een paar honderd leden. Een deel van hen rijdt op kluun-schaatsen, een deel op noren (die een enkeling zelfs in Groningen komt kopen). Een deel van de leden staat dagelijks op de schaats (en dat maanden lang!). Ze zijn herkenbaar aan de oranje outfit en altijd bereid om een eindje met je op te schaatsen (of een stukje te racen ;-)

Elke zaterdag vanaf begin januari, organiseert de club een techniektraining gevolgd door een korte tourtocht en regelmatig op zaterdagochtend een snelle tour voor de gevorderde schaatsers. Gastrijders zijn altijd welkom.